BOGATIA DIN DESEU - CUM SA MAXIMIZEZI PROFITUL DIN PRODUCTIA DE RDF SI SRF -
“In timp ce un numar tot mai mare de tari recunosc la nivel global potentialul productiei de combustibil alternativ, producatorii de RDF si SRF cauta, in mod indreptatit, modalitati de a-si intari robustetea comerciala a facilitatilor de productie. De la cresterea eficientei energetice a liniilor de tratare deseu pana la maximizarea randamentului, exista multe oportunitati de a creste profiturile, iar operatorii nu ar trebui sa se simta complexati de cautarea averii in deseu.” - Gary Moore de la Untha UK
In timp ce este probabil dificil sa ne amintim stirile aparute in lume inaintea pandemiei de COVID-19, subiecte precum schimbarile climatice, plastic de unica folosinta si deseurile din oceanele lumii au fost adesea pe prima pagina in ultimii ani. Ca rezultat, organizatiile sunt suspuse unui control tot mai mare pentru a implementa strategiile pentru mediu. Si pe buna dreptate – aceste lucruri “verzi” nu pleaca nicaieri. Avem o planeta de protejat si fiecare ar trebui sa isi aduca aportul.
Producatorii de combustibil alternativ contribuie cu siguranta la securitatea resurselor mondiale, iar cei mai scrupulosi producatori vor tine ochii deschisi pe posibilitati de imbunatatire continua a eficientei ecologice a facilitatilor, pentru a imbunatati in continuare castigul net ambiental al operatiunilor desfasurate.
Dar in timp ce esti constient de impactul asupra mediului nu este rusine sa cauti sa fii si robust comercial. Profit nu este un cuvant murdar. De fapt, a fi mai eficient cu resursele si a fi mai profitabil de regula merg mana in mana.
Deci, cum isi pot mari operatorii profiturile?
Tehnologie flexibila
In general, cu cat un activ este mai flexibil, cu atat este mai diluat riscul de piata pentru operator si este mai mare potentialul de profit. Daca, de exemplu, un tocator de RDF/SRF poate procesa o varietate mare de materiale si produce combustibil conform specificatiilor mai multor utilizatori finali in ceea ce priveste granulatia materialului rezultat, valoarea calorifica si umiditate, in mod natural piata de consum se va deschide. Daca utilizatorul final cauta material separat la sursa si omogenitate ridicata pentru eficienta sporita la ardere, atunci producatorul poate chiar sa ceara un pret mai mare pentru combustibil.
Organizatiile care nu sunt sigure de capabilitatile liniilor proprii de productie ar trebui sa discute cu furnizorul lor de tocatoare desprea aceasta versatilitate.
Metode de productie mai practice
In general, productia de combustibil alternativ dintr-o singura trecere este o prioritate acum, de cand cu trendul crescator al conversatiilor pe subiectul “SRF rapid”. Aceasta metoda scade investitia initiala, costurile de operare si mentenanta, prin urmare creste marja de profit fara a afecta calitatea materialului. De fapt, astazi, combustibilul alternativ pentru fabricile de ciment ar trebui sa fie obtinut cu ajutorul unei linii de procesare foarte simple: un tocator, banda transportoare si separator magnetic.
Cand tehnologia este actionata de motoare elctrice eficiente energetic, in locul alternativelor costisitoare diesel, economiile sunt inca si mai mari – atat din punct de vedere financiar cat si al mediului inconjurator.
Compania Rabbit Waste Management Ltd, specializata in gestionarea deseurilor comercial si din constructii, opera in trecut cu un tocator mobil cu actionare diesel, iar din schimbarea acestuia cu unul cu actionare electrica a rezultat o scadere a consum de energie de 60% si reducerea costurilor cu aproximativ £60,000 pe an. Compania alimenteaza astazi tocatorul cu energie generata de uzina “WtE – Waste to Energy”. Consumul propriu fiind de 1MW, inseamna ca diferenta de 4MW va fi exportata in retea contra cost.
Aceste economii nu sunt limitate doar la productia de RDF sau SRF.
Cand producea biomasa, compania Crapper & Sons procesa lemn cu ajutorul unui tocator de mare viteza alimentat de un tocator cu actionare lenta. Dar rezistenta scazuta la obiecte straine din fluxul de material conducea la foarte mari defectiuni si timpi morti pentru interventie.
Schimbarea catre un tocator mobil cu actionare electrica si o singura trecere a materialului inseamna ca Crapper & Sons poate transforma acum 30 de tone pe ora de deseu lemnos in combustibil biomasa tip P63, cu mai putin de 6% fractie fina <10mm si cu 20% mai mult timp timp de productie fara defectiuni. Produsul rezultat este vandut catre fabricile de placi si de biomasa in toata tara, cu aproximativ 18 tone de metal curat extras de separatorul magnetic pe saptamana pentru vanzare.
Regulamentele de protectia muncii si controlul zgomotului protejeaza auzul angajatilor, asadar protectiile pentru urechi au fost multa vreme esentiale in fabricile de tratare deseuri. In orice caz, companiile pricepute au inceput sa ceara mai mult de la producatorii de tehnologie, dornici sa limiteze numarul de decibeli la care opereaza fabrica. Ca rezultat, facilitatile de productie sunt proiectate astazi sa functioneze sub primul prag de decibeli reglementat. Deoarece unele tocatoare pot functiona astazi sub pragul de 80 decibeli, protectia pentru urechi nu mai este necesara deloc.
Nu numai ca acest fapt protejeaza operatorii de efectele devastatoare ale expunerii la zgomot excesiv, in plus creste moralul operatorilor, sustine productivitatea si, in cei mai simpli termeni comerciali, economiseste banii pentru protectiile de urechi. De asemenea ajuta operatorii sa obtina mai usor avizele si permisele necesare desfasurarii activitatii, deoarece fabricile nu mai deranjeaza vecinii atat de mult.
Operare sigura
Incendiile in industria deseului sunt din pacate comune, prin urmare liniile de productie RDF/SRF care contin sisteme de stingere incendii vor proteja nu numai siguranta operationala a liniei dar si siguranta personalului – ar putea contribui si la reducerea primelor de asigurari chiar, mai ales daca tehnologia este mobila.
Producatorii de combustibil alternativ ar trebui sa fie interesati sa achizitioneze tocatoare dotate cu detectoare UV, infrarosii, de caldura si scantei, atat in buncarul de alimentare cat si pe banda de evacuare, pentru a detecta posibilitatea izbucnirii unui incendiu. In cazul in care are loc o crestere semnificativa a temperaturii, duzele de stingere, pozitionate in acelasi loc cu senzorii si orientati astfel direct catre locul incendiului, pot improsca automat apa in zonele afectate, pentru a preveni raspandirea incendiului.
Este chiar posibila diminuarea riscului de explozii. Acestea sunt de regula cauzate de un “obiect strain”, precum un tub de aerosol, care poate exploda datorita caldurii sau compresiei, sau daca o mica scanteie creeaza suficienta aprindere cand reactioneaza cu volume mari de praf. Pentru prevenirea acestor scenarii, producatorii responsabili de echipamente reduc aceste riscuri prin proiectare. Vitezele de rotatie au fost incetinite, de exemplu, pentru a minimiza generarea prafului si a scadea posibilitatea aparitiei scanteilor. Se pot instala sisteme anti-explozie Atex pe motoare si componente electronice.
Optimizarea procesului de tocare
Este usor sa uitam de nevoia inspectiilor periodice a tehnologiilor automatizate, deoarece pare ca au grija singure de aceasta. Insa inpectiile perioadice a echipamentelor din liniile de RDF/SRF – chiar si a celor care functioneaza in parametri – pot ajuta la descoperirea unor oportunitati simple de optimizare. Schimbarea cutitelor poate avea ca rezultat un material mai bine definit la iesire de exemplu, sau un reglaj al vitezei ar putea asigura ca ratia RPM:Cuplu maximizeaza capacitatea orara fara impact asupra uzurii. Daca se reduce ponderea fractiei fine neconforme ca rezultat – de regula in jurul valorii de 20% - costurile cu depozitarea materialului rezidual va fi evitat de asemenea.
Echipamentele de sortare din linie ar trebui sa faca si ele parte din acest proces de inspectie, pentru a asigura recuperarea maxima a reciclabilelor si a creste calitate SRF-ului rafinat, fara contaminanti.
Asadar este posibil sa fii responsabil cu mediul si eficient comercial in acelasi timp. Exista bogatie in deseu, si desi noi cu totii ne-am dori ca generarea deseului sa fie prevenita la sursa, industria trebuia sa se asigure ca acesta este gestionat corect. Procedand astfel, vom putea, impreuna, sa asiguram respectare normelor in vigoare, sa cream locuri de munca si sa lucram pentru crearea unui viitor sigur pentru mediul inconjurator si industrie deopotriva.